Cum să creați un buget lunar personal …… atunci când urâți bugetarea

Cred că toți putem fi de acord că banii (sau lipsa acestora) reprezintă unul dintre cei mai mari factori de stres zilnic.

Mult prea mulți oameni cheltuiesc bani în fiecare lună, dar ideea creării unui buget lunar este copleșitoare pentru ei. Și, astfel, rămânem doar cu obiceiurile noastre financiare nesănătoase, poate chiar bazându-ne pe cardurile de credit și creând datorii suplimentare.

Crede-mă, am fost acolo, așa se întâmplă. Este o problemă prea comună în aceste zile.

Dar crearea și respectarea unui buget nu trebuie să fie copleșitoare. Nu trebuie să fie înfricoșător. Este realizabil 100%.

În aceast articol, vă explic cum să creați un buget lunar, chiar dacă urâți să aveți un buget :):

Determinați-vă venitul

Pentru a îți crea bugetul lunar, trebuie mai întâi să îți dai seama care este venitul tău lunar.

Pentru unii dintre voi, acest lucru va fi ușor. Poate că ești salariat fără un venit secundar, caz în care venitul tău este același în fiecare lună.

Dar dacă ești freelancer și ești plătit pe oră, acest lucru va fi ceva mai dificil. Pentru cei cu un venit neregulat, creați-vă bugetul cu suma minimă pe care o faceți în fiecare lună. Dacă bugetezi mai mult decât atât, pot exista luni în care nu ai suficient pentru a-ți acoperi cheltuielile.

Dacă sunteți căsătorit și aveți finanțe comune, asigurați-vă că încorporați și veniturile partenerului lunare în calcul.

Lista cu cheltuielile fixe

În continuare, faceți o listă cu cheltuielile voastre fixe lunare. Cheltuielile fixe sunt aceleași în fiecare lună. Aceasta ar include chiriș sau ipoteca, asigurare, cablu și internet, împrumuturi bancare, plata mașinii etc.

Este important să planificați mai întâi aceste cheltuieli, deoarece atunci veți avea o idee mai bună despre câți bani trebuie să alocați pentru restul cheltuielilor.

Urmăriți-vă cheltuielile pe ultimele trei (sau șase) luni

După ce ți-ai dat seama de veniturile și cheltuielile fixe, știi câți bani rămân pentru a putea fi cheltuiți variabil. Pentru a-ți da seama cu adevărat cât dorești să cheltuiești în fiecare categorie bugetară, cred că mai întâi are sens să vă dați seama cât cheltuiți în prezent.

Parcurge extrasele bancare din ultimele trei luni și urmărește unde au plecat banii. Eu recomand să împărțiți cheltuielile pe categorii și să determinați cât ați cheltuit lunar pentru fiecare categorie. Iată câteva categorii pe care le-ai putea dori:

  • Utilități
  • Transport (combustibil, întreținere auto)
  • Supermarket
  • Restaurant
  • Cumpărături
  • Îngrijire personală
  • Divertisment

Acestea sunt doar câteva exemple de categorii pe care le-ai putea avea în buget. Le poți personaliza pentru a se potrivi stilului tău de viață. Făcând acest lucru, vei avea o idee bună despre locul în care s-au dus banii și pe ce categorii cheltuiți cel mai mult.

Îți recomand să îți verifici cheltuielile pe cel puțin trei luni pentru a-ți face o idee cum arată o lună medie. Prima dată când am alcătuit un buget lunar, mi-am făcut un calcul pe ultimele șase luni și m-a ajutat să am o imagine foarte bună despre cum îmi cheltuiesc banii.

Trasează obiective clare bugetare

Acum că știi cât cheltuiți, este timpul să îți dai seama cât dorești să cheltuiești. Presupun că există destul de multe domenii în bugetul tău unde poți cheltui mult mai puțin decât cheltuiești acum.

De exemplu, când am creat primul meu buget lunar, am fost șocată să văd cât cheltuiam pe ieșirile în oraș! A devenit clar că trebuie să reduc aceste cheltuieli.

Un alt domeniu pe care cheltuiam mult fără să-mi dau seama era pe cărți. De fiecare dată când mergeam la Cărturești, cumpăram o carte sau două. Părea că nu cheltuiesc mult la vremea respectivă, dar sigur a avut un impact mare asupra bugetului meu. Am investit într-un Kindle și acum am acces mult mai ieftin la lectură!

Supermarketul este un alt domeniu care, dacă nu ați fost atent la cât cheltuiți, există șanse mari să aveți loc pentru a reduce. Eu îmi fac cumpărăturile zilnic, așa sunt sigură că nu irosesc mâncarea și nu cheltuiesc în plus. În felul acesta ajutăm și micii producători locali.

De asemenea, puteți căuta înlocuiri pe care le puteți face, cum ar fi schimbarea abonamentului lunar de telefonie mobilă cu cartela prepay (abonamentul meu era 10 euro, acum pătesc 5 euro) sau înlocuirea Netflix cu Hulu sau HBO GO.

Prioritizează mai întâi economiile, nu cheltuielile

Am întâlnit o mulțime de oameni care așteaptă să vadă câți bani mai au în cont la sfârșitul lunii și apoi decid dacă sunt capabili să depună puțin în contul de economii. Problema aici este că s-ar putea să fie o mulțime de luni în care nu depun nimic în contul de economii.

În loc să economisești doar ce a rămas la sfârșitul lunii, începe să aloci o sumă de banii pe care o vei economisi lunar și să efectuezi plata după ce ai încasat salariul lunar. Eu am optat pentru un transfer automat din contul de debit în contul de economii a doua zi după ce sunt plătită în fiecare lună.

Chiar dacă nu economisești pentru ceva anume, este important să ai un fond de urgență. Au fost multe studii care arată că majoritatea familiilor din România nu au nici măcar suficienți bani în bancă pentru a acoperi o urgență minoră. Cu siguranță nu vrei să fii în această situație.

Creați un plan de plată al datoriilor

În timp ce creezi bugetul lunar, este important să iei în considerare câți bani datorezi.

Poate fi tentant să plătești doar plățile lunare minime ale cardului de credit (de exemplu) dar îți va lua mult mai mult să plătești datoria respectivă și vei cheltui banii pe alte lucruri fără importanță.

O strategie de rambursare a datoriei pe care o folosesc, este „metoda bulgărului de zăpadă”. Aceasta înseamnă să plătești plățile minime ale datoriilor mari și să plătește cât mai mulți bani pe cea mai mică datorie.

Odată ce cea mai mică datorie a dispărut, transferi toți banii în plus către următoarea datorie mai mică. În mod ideal, după ce ai achitat cea mai mare parte a datoriilor, vei putea să plătești cu adevărat cea mai mare datorie (cum ar fi o ipotecă).

Urmăriți-vă cheltuielile

După ce ți-ai creat bugetul lunar, este important să îți urmărești cheltuielile pentru a te asigura că nu îți depășești targetul lunar. În caz contrar, bugetul este inutil!

Există o mulțime de aplicații bugetare lunare pe care le poți conecta la contul tău bancar pentru a-ți urmări cheltuielile.

Cu toate acestea, nu aveți nevoie de o aplicație. Mulți ani am folosit XLS și am urmărit manual fiecare tranzacție. Cu siguranță este mai multă muncă dar este o soluție dacă nu îți place tehnologia.

Reevaluați-vă deseori bugetul

După ce ați stabilit bugetul pentru prima dată, nu ați terminat. Se pot schimba multe cu finanțele tale. S-ar putea să ai scopuri financiare noi, cum ar fi să îți dorești o vacanță sau să începi să economisești pentru o casă.

De asemenea, poți crea un buget și apoi în câteva luni, îți dai seama că există anumite categorii care au nevoie de unele modificări.

 

Crearea unui buget lunar poate părea copleșitoare, dar promit că va deveni mai ușor pe măsură ce te vei apuca de lucru.

Și chiar mai important, vei fi atât de bucuros că ai alocat timpul necesar pentru a stabili un buget și vei iubi avantajele financiare pe care vei începei să le vezi o data cu conturarea bugetului.

Bugetarea te va ajuta să începi să economisești bani, să îți plătești datoriile și să îți atingi obiectivele financiare pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.