Cuba – contraste sociale, peisaje exotice și gangsteri

Cuba – statul contrastelor, al rebelilor, dictatorilor, dar și al oamenilor modești dar plini de viață și nu în ultimul rând al peisajelor naturale excepționale.

Trebuie să recunosc că vizita din Cuba a fost o altfel de experiență față de călătoriile anterioare și poate de aceea pentru mine este destinația preferată de până în prezent.

Cuba este o destinație de vis, plină de romantism și voie bună, în care te poți reîndrăgosti de viață. Cuba este locul unde localnicii supraviețuiesc cu un salariu de 30 de dolari și chiar sunt fericiți. Oamenii sunt veseli și pregătiți oricând să îi facă și pe turiști să zâmbească și să îi bucure cu gesturi simple. Poate pentru că au trecut prin atâtea experiențe și regimuri politice, încât au căpătat puterea să fie fericiți cu puțin. Nu le este teamă și chiar le place să povestească despre mafia americană, despre cum fac contrabandă pentru a supraviețui, despre cel care a fost Che Guevara și bineînțeles despre el lider maximo de Cuba Fidel Castro. O figură des întâlnită în hotelurile unde am fost cazată a fost celebrul gangster Al Capone. Acesta a deținut mai multe proprietăți în Cuba, printre care și cazinouri, iar în prezent fotografii cu el sunt afișate în diverse hoteluri.
Pentru a trăi acele vremuri ale gangsterilor vă recomand să nu ratați o plimbare cu mașinile retro (la un preț de 20 CUC – cuban convertible peso), iar dacă vorbiți spaniola și chiar le spuneți că sunteți studenți sau voluntari vă veți bucura și de reduceri, pont de la un localnic drag mie. Mai mult, așa cum am mai afirmat și până acum, pentru o experiență adevărată mergeți în locurile frecventate de cubanezi, pe care veți vedea că le puteți găsi foarte ușor cu ajutorul localnicilor. Dacă prima parte a sejurului a fost în Havana, în a doua parte am fost în Varadero, unde am crezut pentru câteva momente că am ajuns în rai. Plajele cu nisip alb și culoarea fascinantă a oceanului m-au cucerit în totalitate. Orașul este plin de farmec și istorie. Vilele celor mai influenți oameni ai vremii, transformate în prezent în muzee, reprezintă un must see pentru orice împătimit de istorie cubaneză. Pentru mine, posibilitatea de a explora peisajul acela excepțional (peșteri, chei, păduri virgine) a fost punctul de atracție.

Am fost cazată la Hotelul Melia Varadero, hotel clasificat în Cuba cu 5*, dar în Europa ar fi avut maximum 3*. Dar nu că ar fi contat de data aceasta, pentru că peisajul a făcut ca sejurul să fie fantastic. Personalul hotelului, de la manager până la cameriste, a fost extrem de atent cu turiștii, comunicativ, încercând să ne facă tuturor vacanța cât mai lipsită de griji și plină de experiențe plăcute. Nu trebuie să ratați două excursii. Cea din Florida, la o distanță de doar 90 de mile de Havana și excursia din Trinidad. Am să insist puțin asupra Trinidad-ului, unde ai impresia că te întorci în timp cu câteva decenii bune.Imaginea s-ar putea să vă pară un pic dezolantă la început, veți vedea localnicii cum trăiesc în case fără ferestre și mobilă veche, să îi spunem “vintage”. Mulți dintre acești localnici și-au amenajat, că asta mi se pare termenul potrivit, un fel de restaurante în propriile case, neavând alte venituri pentru a se întreține.

Mergeți să vizitați în Trinidad “Casa de la musica”, un loc fascinant, cu dansatori locali, antrenori de excepție de nivel mondial. Pentru mine, “Casa de la musica” din Havana a fost o reală dezamăgire, prea comercială și astfel nu vă recomand să mergeți.Trinidadul are o mare influență asupra celor care vin să îl viziteze, este o experiență care cu siguranță vă va pune pe gânduri asupra ce valorificăm și ceea ce considerăm noi că este important în viață. Dacă doriți să faceți cumpărați produse tradiționale cubaneze, prețurile cele mai bune le-am găsit în Trinidad, unde am și putut negocia cu vânzătorii. Astfel, am cumpărat un set de 12 Trabucuri Cohiba cu 20 CUC și Rom Santiago de Cuba cu 6 CUC. Experiența Trinidad a fost fascinantă și puțin obositoare, dar drumul prin satele cubaneze a meritat tot efortul. Căsuțele cu gărdulețe de cactuși, cu plantații de mango, cocos, extrem de pitorești au fost ceva senzațional și unic. Nu pot încheia descrierea sejurului în Cuba fără să menționez și câte ceva despre ce se mănâncă și bea tradițional. O singură problemă am avut în Cuba, legată de mâncare. Din păcate oferta de legume este extrem de limitată. În afară de cartofi și orez, rar am găsit roșii sau castraveți, care oricum erau fără gust. Fructele în schimb, au fost delicioase, am mâncat mango, cocos, papaya, gustul fiind mult diferit de gustul fructelor cumpărate la noi. Și pentru că vorbim de Cuba, nu putem să nu menționăm băuturile cu tradiție Cele mai bune mojito, cuba libre, pina colada aici le-am băut, dar nu trebuie să uitați să beți și multă apă pentru hidratare. Pentru iubitorii de băuturi carbogazoase (de genul cola, fanta) găsiți în general băuturi locale. Embargoul cu America nu le permite importarea lor și nici fabricarea lor în Cuba. Bineînțeles că “underground”, găsiți toate produsele, de la Coca-Cola până la produse fabricate în America. Deși sejurul meu în Cuba a durat 10 zile, experiența a fost totuși una prea scurtă. Cu siguranță voi reveni și cu micuța Nicole. Îmi doresc să aibă parte de această experiență pentru a realiza că se poate trăi și altfel! Dacă aveți oportunitatea, vă sfătuiesc să nu ocoliți această destinație minunată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.