Când nu știți cum să vă realizați bugetul personal cel mai dificil este să vă dați seama câți bani ar trebui să alocați pentru fiecare domeniu al vieții.
Cât ar trebui să cheltuim pentru chirie? Supermarket? Și cât putem cheltui pe lucruri distractive precum vacanțele?
Metoda mea preferată este regula 50/30/20, care stabilește cât din venitul tău lunar ar trebui să cheltuiești în fiecare categorie.
În aceast articol, vă transmit care este regula bugetului pentru 50/30/20 și cum o poți face să funcționeze pentru tine.
Ce este regula 50/30/20?
Regula 50/30/20 este o metodă de bugetare în care îți împarți veniturile în trei categorii: nevoi, dorințe, datorii și economii:
- 50% din salariul tău se adresează nevoilor. Nevoile sunt cheltuielile lunare fixe pe care trebuie să le plătești pentru a putea duce un trai decent. Nevoile tale includ: chirie/ipotecă, utilități, asigurare, transport, supermarket.
Aceste cheltuieli vor varia de la persoană la persoană, dar cu toții avem aceleași cheltuieli de bază atunci când vine vorba de această categorie.
- 30% se îndreaptă către dorințe. Dorințele sunt acele cheltuieli opționale pe care alegeți să le faceți pentru a vă relaxa. Luați în considerare această categorie ca și „calitate a vieții”, deoarece sunt elementele pe care cheltuiți bani pentru a vă simți bine. Dorințele includ: restaurant, divertisment, shopping, cafenele, vacanțe, abonament sala de fitness etc.
Sunt toate lucrurile pe care alegi să cheltuiești bani, nu că trebuie să cheltuiești bani.
- 20% se îndreaptă către plata datoriilor și economii. Ultimul 20% este rezervat doar pentru două lucruri: rambursarea datoriilor și economii. În această categorie intră creditele bancare, banii împrumutați de la familie sau prieteni și contul de economii. Important este să vă asigurați un cont de urgență în cazul în care aveți nevoie de bani urgent pentru a rezolva o problemă.
Cum să implementăm regula 50/30/20?
Iată câțiva pași simpli de urmat:
Pasul 1: Calculați venitul lunar
Important este să știi clar ce venit lunar ai. Această parte ar trebui să fie ușoară dacă ești salariat. Va fi mai dificil dacă ești freelancer și nu încasezi lunar aceeași sumă.. În acest caz, trebuie să iei în considerare suma minimă câștigată în ultimele 6 luni.
Pasul 2: Faceți o listă cu cheltuielile lunare.
Unul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a crea orice fel de buget, nu doar un buget pentru regula 50/30/20, este să faci o listă cu toate cheltuielile tale lunare.
Important este să treci pe lista toate cheltuielile ca și cum ai face un decont contabil (păstrează bonurile fiscale pentru toate cumpărăturile: cafenele, înghețată, restaurant, coafor, masaj etc).
Pasul 3: Împărțiți lista de cheltuieli în nevoi, dorințe, economii și datorii.
După ce ai făcut o listă cu toate cheltuielile tale, este timpul să întocmiți lista. Folosind cele trei categorii de cheltuieli (nevoi, dorințe, economii și datorii), împărțiți-vă cheltuielile.
Ar putea fi cel mai simplu să folosești o foaie de calcul cu trei coloane, astfel încât să poți adăuga fiecare cheltuială la coloana corespunzătoare.
Pasul 4: Reglați-vă cheltuielile
După ce ai împărțit cheltuielile pe categorii, fă calculul matematic. Cât ai cheltuit pentru nevoi în fiecare lună? Pe dorințe? Pe economii și datorii?
Dacă faci calculul matematic și nu se încadrează în bugetul 50/30/20, este timpul să îți ajustezi bugetul.
S-ar putea să ai un apartament de lux care te determină să cheltuiești un procent mai mare de bani pentru chirie. Întreabă-te dacă ai putea locui într-un apartament mai accesibil.
Eu de exemplu, am descoperit că cheltuiam prea mult pe dorințe – în special restaurante, bilete la concert. Așadar, acestea sunt domeniile care trebuiesc ajustate.
Nu uitați, nu trebuie să urmați exact regula 50/30/20.
Iată regula care îmi place să o respect: este bine să cheltuiești mai puțin de 50% pentru nevoi. Este bine să cheltuiești mai puțin de 30% pe dorințe. Nu este bine să cheltuiești mai puțin de 20% pentru datorii și economii!